Witaminy- związki organiczne o budowie prostej, lecz zróżnicowanej chemicznie, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina A (retinol)- niezbędna do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka.
Podstawowe źródła: wątroba, jaja, masło, mleko, tran, marchew.
Witamina D (kalcyferol)- wpływa na gospodarkę wapniową. Niezbędna do normalnego wzrostu koścca.
Źródła: wątroba, mleko pełne, masło, tran, drożdże.
Witamina E (tokoferol)- hamowanie utleniania lipidów ustrojowych.
Źródła: oleje roślinne, orzechy, wątroba, jaja, ryby.
Witamina K (filochinon)- krzepnięcie krwi.
Witamina C (kwas askorbinowy)- synteza kolagenu, wchłanianie żelaza, wzmacnianie mechanizmów odpornościowych.
Źródła: świeże owoce (cytrusowe, truskawki, aronia, czarna porzeczka), pomidor.
Witamina B1 (tiamina)- element enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy.
Źródła: wątroba, mięso, drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż.
Mikroelementy- pierwiastek, na który dzienne zapotrzebowanie organizmu kształtuje się na poziomie 100mg lub wyższym.
wapń- mleko, przetwory mleczne, warzywa liściaste.
siarka- mięso, rośliny strączkowe, orzechy.
magnez- czekolada
chlor- sól kuchenna
Makroelement- pierwiastek, na który dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka nie przekracza 100mg
żelazo- mięso, wątroba, żółtka jaj, orzechy
jod- ryby, sól kuchenna
fluor- składnik past do zębów
I małe co nie co w celu powtórki, mam nadzieję, że się spodoba :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz